Ecuador declară stare de urgență în trei provincii din cauza protestelor

protesteproteste

  • Producătorul de petrol din Ecuador a fost lovit de creșterea inflației, șomaj și sărăcie exacerbate de pandemia de coronavirus.
  • Președintele ecuadorian Guillermo Lasso a declarat stare de urgență în trei provincii, inclusiv capitala Quito, din cauza violenței în demonstrațiile privind prețul combustibilului.
  • Prețurile la combustibil au crescut brusc din 2020, aproape dublându-se la motorină de la 1 USD la 1,90 USD per galon (3,8 litri) și de la 1,75 USD la 2,55 USD pentru benzină.

Producătorul de petrol din Ecuador a fost lovit de creșterea inflației, șomaj și sărăcie exacerbate de pandemia de coronavirus.

Manifestanții comunității indigene a țării, care reprezintă peste un milion din cei 17,7 milioane de locuitori ai Ecuadorului au lansat în această săptămână un protest antiguvernamental, căruia i s-au alăturat de atunci studenți, muncitori și alții.

Demonstrațiile au blocat drumuri din întreaga țară, inclusiv autostrăzi care duc în capitala Quito.

Ciocnirile cu forțele de securitate din timpul protestelor au creat cel puțin 43 de persoane rănite, iar 37 au fost arestate.

M-am angajat să apăr capitala noastră și să apăr țara. În temeiul acestui angajament, declar stare de urgență în Pichincha (provincia în care se află Quito), Imbabura și Cotopaxi de la miezul nopții de vineri spre sâmbătă”, a declarat Lasso într-un declarație către ecuadorieni difuzată la televiziune.  

Starea de urgență îi permite președintelui să folosească forțele armate pentru a menține ordinea publică, a priva temporar cetățenii de unele dintre drepturile lor și a stopa manifetația, scrie france24.

Protestele au început luni la inițiativa Asociației Indigenilor din Ecuador, care face eforturi pentru scăderea prețurilor la combustibil.

The post Ecuador declară stare de urgență în trei provincii din cauza protestelor appeared first on Aleph News.

Previous post Franța interzice evenimentele în aer liber din cauza caniculei care lovește Europa
Next post VIDEO. Preşedintele Joe Biden, în vârstă de 79 de ani, a căzut de pe bicicletă, rostogolindu-se pe spate înainte de a fi ajutat să se ridice