Deputaţii au aprobat majorarea indemnizaţiilor pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene
- Deputaţii au aprobat, marţi, majorarea indemnizaţiilor pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene.
- În favoare au votat 168 deputaţi. Împotrivă au votat 79 deputaţi, iar patru deputaţi s-au abţinut.
- USR a anunţat că atacă la CCR.
Deputaţii au aprobat, marţi, majorarea indemnizaţiilor pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene.
„Aţi făcut un artificiu de imagine, aţi introdus parlamentarii pentru a se vede cui vreţi să daţi sporuri. Trebuia să eliminaţi şi primarii. Nu e un moment potrivit, veţi crea falii. Ştiu că aveţi obligaţii faţă de colegii de partid, ne-am abţinut foarte mult şi nu am dat curs provocrilor din comisia de muncă dar respingeţi amendamentul. Vom ajunge să îi alege oamenii pe stradă, vă daţi privilegii vuă, camarilei de partid, votaţi împotriva acestui proiect de lege”, a spus în timpul dezbaterilor George Simion.
La rândul său, liberalul Florin Roman a afirmat că Parlamentul repară o discriminare: „Nu trebuie discrminaţi aleşii locali doar pentru că e o vorbă, vulpea care ajunge la struguri spune că sunt acri Toţi cei care nu aveţi primari spuneţi astăzi că primarii nu sunt buni. Ba sunt buni, că de asta au fost aleşi”.
„Cred că prin acest proiect de lege reparîm o inechitate care există de ceva vreme în această ţară. Nu poate să existe o diferenţă în serviciul public, în administraţie, şi nu poate fi o diferenţă între administraţia publică centrală şi administraţia publică locală şi nu trebuie ăs vorbim şi să îi anatemizăm şi să îi împroşcăm cu invective pe primari, pe viceprimari, pe preşedinţii de CJ şi pe vicepreşedinţii de CJ. Trebuie să îi avem în vedere pe cei din serviciul public care nu sunt persoane alese şi cărora nu am putut să le mărim salairile pentru că, potrivit legii, salariul acelui angajat nu poate depăşi salariul viceprimarului. Cred că această problemă este rezolvată. Nu cred că trebuie să avem o abordare de luptă de clasă şi să îi azmuţim pe oameni împotriva adminisatraţiei locale. UDMR va vota acest proiect de lege”, afirmă liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond.
Cristian Seidler a apreciat că „îmbuibare este cuvântul de ordine al acestei dezbateri”.
Alfred Simonis (PSD) spune că Opoziţia încearcă să facă „un mare scandal, astfel încât oamenii să nu înţeleagă nimic”.
„Amestecându-le pe toate şi ţipând e posibil să nu se înţeleagă nimic. Ce s-a întâmplat la Senat a fost e eroare, am eliminat creşterea indemnizaţiilor parlamentarilor. Erori s-au mai făcut în Cameră sau în Senat, de exemplu când USR a votat pentru pensii speciale la Consiliul Concurenţei şi au spus că a fost o eroare, AUR a votat la Senat aceatsă lege cu majorarea salariilor demnitarilor la Senat şi apoi au spus că a fost e eroare. Cea mai mare creştere o va avea primarul domneavoastră, Nicuşor Dan, dar şi acea mărire va fi de 1.000 de lei, net, la salariul domniei sale. Avantajul pentru toţi ceilalţi angajaţi ai primîăriei Capitalei şi ai celorlalte primării este că le creşte şi lor salariile, sunt legaţi de salariul viceprimaruluk, cresc săalariile şi în administraţiile publice locale”, a adăugat Simonis.
Potrivit textului votat de Camera Deputaţilor, „începând cu data de 1 noiembrie 2022, cuantumul brut al indemnizatiilor lunare de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice prevăzut în anexa nr.IX lit.C la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte prin înmulţirea coeficientului prevăzut de Legea cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, cu salariul minim brut pe ţară garantat în plată stabilit potrivit legii pentru anul 2021”.
La litera C a anexei IX sunt menţionaţi primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinii de consilii judeţene.
The post Deputaţii au aprobat majorarea indemnizaţiilor pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene appeared first on Aleph News.