Cum te ajută telefonul să depistezi bolile de inimă. Ce tehnologii au folosit oamenii de știință
- Oamenii de știință de la Universitatea din Washington au folosit un iPhone pentru a detecta coagularea într-o singură picătură de sânge.
- Aceștia au folosit senzorul Lidar (light detecting and ranging) al dispozitivului, care utilizează fascicule pulsate pentru a construi imagini 3D ale împrejurimilor telefonului.
- Alți cercetători au dezvoltat tehnici care utilizează camera foto din telefon pentru a măsura alte aspecte ale sănătății inimii, cum ar fi tensiunea arterială.
În martie 2022, oamenii de știință de la Universitatea din Washington au folosit un iPhone pentru a detecta coagularea într-o singură picătură de sânge. Aceștia au folosit senzorul Lidar (light detecting and ranging) al dispozitivului, care utilizează fascicule pulsate pentru a construi imagini 3D ale împrejurimilor telefonului, scrie BBC.
Dar se pare că senzorul este suficient de precis pentru a detecta coagularea sângelui. Impulsurile laser produc „modele de pete” distincte pe măsură ce lumina este împrăștiată de lichid, în funcție de vâscozitatea acestuia. Conținutul variabil de grăsime din lapte, de exemplu, modifică modelul într-un mod detectabil, la fel ca și sângele care se coagulează.
Cercetătorii au descoperit că au putut face distincția între sângele coagulat și cel necoagulat dintr-o picătură mică plasată pe o lamă de sticlă. Într-o evoluție mai recentă, echipa a folosit, de asemenea, motorul de vibrații și camera unui smartphone pentru a urmări mișcarea unei pete de cupru într-o picătură de sânge pentru a evalua coagularea.
Măsurarea tensiunii arteriale cu ajutorul camerei foto
Alți cercetători au dezvoltat tehnici care utilizează camera foto din telefon pentru a măsura alte aspecte ale sănătății inimii, cum ar fi tensiunea arterială.
Cercetătorii de la Universitatea din Toronto, Canada, și de la Universitatea Normală Hangzhou, din Zhejiang, China, au dezvoltat algoritmi care pot sesiza modificări imperceptibile ale fluxului sanguin facial din videoclipurile realizate cu ajutorul camerelor frontale ale smartphone-urilor.
O altă echipă de oameni de știință chinezi a dezvoltat algoritmi de învățare profundă care pot detecta alte semne de sănătate a inimii din patru fotografii realizate cu ajutorul unui smartphone – o vedere frontală, două de profil și una care privește în jos, din vârful capului. Algoritmul părea să se concentreze în special pe schimbările subtile de la nivelul obrajilor, frunții și nasului, cum ar fi ridurile și pliurile și depozitele de grăsime de sub piele, care sunt greu de detectat cu ochiul uman.
Acesta a putut detecta corect bolile de inimă în 80% din cazuri, deși a identificat incorect un risc în 46% din cazuri, ceea ce înseamnă că ar putea provoca o anxietate inutilă în rândul pacienților dacă aceștia nu solicită un diagnostic medical profesional suplimentar. (Citiți mai multe despre semnele de avertizare invizibile care vă prezic starea de sănătate).
Dispozitivul ar putea fi o modalitate „ieftină, simplă și eficientă” de a identifica pacienții care au nevoie de investigații suplimentare, spun cardiologii de la Centrul Național pentru Boli Cardiovasculare din China, care s-au ocupat de studiu.
Inovații tehnologice în depistarea bolilor de inimă
Există, de asemenea, speranțe că smartphone-urile ar putea oferi o modalitate mai ieftină și portabilă de diagnosticare a unor afecțiuni cardiace mai greu de depistat. Jennifer Miller, cardiolog la Spitalul de Copii din Los Angeles, și inginerii de la Universitatea din California de Sud au dezvoltat un prototip de ecograf portabil care se poate conecta la un smartphone pentru a produce ecocardiograme care pot monitoriza modul în care sângele circulă prin inimă.
Deși multe dintre aceste tehnologii se află încă în stadii de cercetare și de testare, există deja câteva modalități de a vă verifica sănătatea cu ajutorul telefonului.
Elizabeth Woyke, autoarea cărții The Smartphone: Anatomia unei industrii, indică un start-up american numit Riva care urmărește tensiunea arterială folosind camera foto a telefonului și blițul acestuia. „Îți pui degetele pe camera smartphone-ului și apoi acesta măsoară formele de undă din vasele de sânge pentru a-ți urmări tensiunea arterială. Este uimitor”, spune ea.
Citește și:
- Procesul prințului Harry împotriva The Mirror. Ducele de Sussex depune astăzi mărturie
- Astăzi încep înscrierile la Evaluarea Națională 2023 pentru elevii de clasa a VIII-a. Cum ar putea fi afectate de greva din Educație
- Un bărbat a cheltuit 86.000 de lire sterline pentru a fi mai înalt cu 10 centimetri. Cum s-au desfășurat operațiile
The post Cum te ajută telefonul să depistezi bolile de inimă. Ce tehnologii au folosit oamenii de știință appeared first on Aleph News.
potrivit alephnews
Acest material este publicat de alephnews.ro distribuit prin mecanismul RSS. Potrivit Legii nr. 8/1996 informațiile de presă nu sunt opere cu drept de autor și nu poartă drepturi de autor.
Salt la sursă
Author: Paun Mihaela