Ciucă: „România, prima țară din UE cu viziune și un plan pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina”

  • Premierul Ciucă spune că: „Suntem prima țară din UE cu o viziune și un plan de măsuri concrete pentru refugiații din Ucraina”.
  • Declarația prim-ministrului a fost făcută în cadrul conferinţei „A vision for medium and long-term Refugees Response in Europe – Romania’s Plan for an integrated and inclusive response to protect Refugees from Ukraine”.
  • Planul naţional destinat măsurilor de protecţie şi incluziune a persoanelor strămutate din Ucraina are măsuri concrete de sprijin în domenii precum educaţie, sănătate.

România devine prima ţară din Uniunea Europeană care are o viziune şi un plan pe termen mediu şi lung în ceea ce priveşte modalitatea în care îi va sprijini pe refugiaţii din Ucraina, spune premierul Nicolae Ciucă.

Ciucă, anunț surpriză despre România

„Am trecut împreună, în ultimele şase luni, prin momente nu numai dificile, dar aş spune şi unice în context european, în procesul complex de realizare, de construcţie a răspunsului strategic al României la criza umanitară a refugiaţilor din Ucraina. Faptul că astăzi putem vorbi despre intrarea în etapa a doua de intervenţie destinată măsurilor de integrare pe termen mediu şi lung, după părerea mea este rezultatul unui efort comun, de tip «whole society response» , care a presupus implicarea specialiştilor din cinci ministere, a agenţiilor ONU prezente în România, a tuturor instituţiilor Uniunii Europene care au fost şi sunt prezente în România şi aş sublinia, în mod aparte, a întregii societăţi civile într-o formulă de coordonare şi dialog pe care, aşa cum am anunţat încă de la început, am asumat-o la nivelul guvernului prin Cancelaria primului-ministru.

Pot afirma fără teama că greşesc, că România devine astfel prima ţară din Uniunea Europeană care are o viziune şi un plan pe termen mediu şi lung în ceea ce priveşte modalitatea în care îi vom sprijini pe refugiaţii din Ucraina să se integreze cât mai facil la noi în ţară şi să poată să dobândească acea independenţă personală, fără a resimţi toate aceste efecte ale războiului din ţara vecină”, a spus Nicolae Ciucă, în mesajul adresat în deschiderea Conferinţei «A vision for medium and long- term Refugees Response in Europe – Romania’s Plan for an integrated and inclusive response to protect Refugees from Ukraine»

Măsuri concrete pentru refugiații ucraineni

El a arătat că Planul naţional destinat măsurilor de protecţie şi incluziune a persoanelor strămutate din Ucraina, beneficiare de protecţie temporară în România, aprobat recent prin ordonanţă de urgenţă, vine cu măsuri concrete de sprijin în domeniul educaţiei, în domeniul sănătăţii, ocupării, locuirii, copiilor şi grupurilor vulnerabile, pentru care am alocat un buget atât din fonduri europene, cât şi din fonduri publice.

În baza parteneriatului pe care îl avem cu agenţiile Organizaţiei Naţiunilor Unite, în coordonarea UNHCR România, aceştia au dezvoltat şi aprobat propriul plan de răspuns la criza umanitară a refugiaţilor care vine să completeze şi să extindă măsurile de intervenţie din cadrul planului guvernamental. Apreciez că, împreună, cele două planuri reprezintă răspunsul României la criza umanitară a refugiaţilor pe termen mediu şi lung şi deschid orizontul unei bune practici şi abordări strategice la nivel european”, a mai spus premierul.

The post Ciucă: „România, prima țară din UE cu viziune și un plan pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina” appeared first on Aleph News.

Previous post Românii preferă să-și petreacă vacanța în țară și alocă mai puțini bani față de anul trecut
Next post Ministrul Sănătății: Probabil săptămâna viitoare vom depăși o medie de 10.000 de noi cazuri COVID-19 pe zi