Analiză. Noii generali ai lui Xi trebuie să asigure coeziunea și să aibă capacitatea de decizie față de posibilele planuri pentru Taiwan

Xi-JinpingXi-Jinping

  • Generalul He Weidong va ocupa funcția de al doilea vicepreședinte, sub Zhang.
  • Patru analiști de securitate și patru atașați militari spun că marasmul ucrainean al Rusiei a arătat cât de vitală ar fi viteza.
  • Xi și-a întărit și mai mult controlul asupra comandamentului său militar, cu trei noi generali numiți în comisia de șapte persoane.

Poate că noii generali ai președintelui chinez Xi Jinping au fost selectați pentru loialitatea lor politică față de acesta, dar aceste legături ar putea servi cel puțin unui scop militar vital în orice plan de invazie a Taiwanului: asigurarea coeziunii și a capacității de decizie.

Deși Comitetul permanent al Politburo, format din șapte membri, ar lua decizia finală cu privire la orice acțiune în Taiwan, Comisia militară centrală ar forja și executa planul de luptă, spun opt atașați militari asiatici și occidentali. Trei noi generali au fost numiți duminică în organul de comandă suprem, după congresul cincinal al Partidului Comunist – un eveniment la care Xi a declarat că China „nu va promite niciodată să renunțe la folosirea forței” pentru a prelua controlul asupra insulei autoguvernate.

Patru analiști de securitate și patru atașați militari spun că marasmul ucrainean al Rusiei a arătat cât de vitală ar fi viteza – atât în ceea ce privește acumularea, cât și execuția – pentru orice plan chinezesc, în parte pentru a împiedica mobilizarea forțelor taiwaneze și a sprijinului internațional.

Dacă Xi Jinping are de gând să apese pe trăgaci în Taiwan, atunci nu-și poate permite nicio disidență din partea Comisiei Militare Centrale”, a declarat Alexander Neill, consilier strategic cu sediul în Singapore.

Xi trebuie să se miște repede

Pentru a-și asigura orice fel de avantaj ar trebui să se miște repede, fulgerător”, a adăugat Neill. Nu există loc pentru tergiversări. Aceasta a fost întotdeauna gândirea chineză cu privire la Taiwan, iar impasul din Ucraina a confirmat necesitatea de a evita să se împotmolească într-o construcție logistică lentă.”
În primele sale două mandate, Xi a epurat mii de ofițeri pe baza acuzațiilor de corupție și a încercat să întărească controlul partidului asupra armatei.

Xi și-a întărit și mai mult controlul asupra comandamentului său militar, cu trei noi generali numiți în comisia de șapte persoane și cu o prelungire dincolo de vârsta de pensionare acordată celui mai apropiat confident militar al său, generalul Zhang Youxia.

Această rupere a precedentului este folosită în avantajul său pentru a atinge două obiective în același timp”, a declarat James Char, un cercetător militar de la Școala de Studii Internaționale S. Rajaratnam din Sinagpore, referindu-se la menținerea lui Zhang în funcție după pensionare. Pentru a se asigura că soldatul de top al PLA este cineva bine versat în comanda operațională și este de încredere din punct de vedere politic”.

Ministerul chinez al Apărării nu a răspuns întrebărilor adresate de Reuters. Unii analiști și atașați au descris comisia ca fiind un grup strâns interconectat care îmbină experiența operațională și loialitatea politică, menținând în același timp o legătură cu ultimul război de focuri de armă al Chinei, împotriva Vietnamului.

Zhang, în vârstă de 72 de ani, este descris în raportul din 2021 al Pentagonului privind modernizarea militară a Chinei ca un prinț” al Armatei Populare de Eliberare, al cărui tată a servit alături de tatăl lui Xi la sfârșitul războiului civil chinez din 1949. Unul dintre protejații lui Zhang, generalul Li Shangfu, a fost, de asemenea, promovat în comisie. În mod crucial, Li are experiență cu forțele de sprijin strategic digitalizate ale Armatei Populare de Eliberare, un corp care acoperă războiul electronic, cibernetic și spațial.

Generalul He Weidong va ocupa funcția de al doilea vicepreședinte, sub Zhang. El a fost promovat în această funcție după ce a comandat Comandamentul reformat al Teatrului de Est, care este responsabil pentru operațiunile din Taiwan.El a supervizat exercițiile militare fără precedent și testele cu rachete din jurul Taiwanului din august, pe care Beijingul le-a declanșat pentru a protesta față de vizita la Taipei a liderului Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.

Această legătură cu problematica campanie din Vietnam ne amintește că, în ciuda tuturor progreselor făcute de APL în ultimii ani, există o lipsă evidentă de experiență de luptă modernă”, a declarat un atașat militar asiatic, sub rezerva anonimatului.

Toate exercițiile, antrenamentele și paradele nu pot înlocui acest lucru. Oricât de coezivă ar fi această echipă, există întrebări flagrante cu privire la capacitatea APL de a purta un război – pentru ei și pentru noi, cei care privim din exterior”, a adăugat atașatul, vorbind sub rezerva anonimatului din cauza sensibilității subiectului.

Care membru al comisiei va ocupa funcția de ministru al apărării, înlocuindu-l pe Wei Fenghe, care se retrage, va ieși la iveală atunci când Congresul Național al Poporului va confirma o nouă echipă de guvernare în martie. Funcția, care include un rol militar-diplomatic extins, este considerată mai puțin crucială decât activitatea comisiei în sine, care funcționează într-un secret strict dintr-un centru de comandă impunător din vestul Beijingului.

The post Analiză. Noii generali ai lui Xi trebuie să asigure coeziunea și să aibă capacitatea de decizie față de posibilele planuri pentru Taiwan appeared first on Aleph News.

Previous post Ion Cristoiu: Ce înseamnă pentru Mişcarea Legionară un bun ziarist
Next post Tesla se confruntă cu o investigație penală în SUA în legătură cu afirmațiile privind pilotarea autonomă