Adio plăci de colesterol: O nouă tehnică cu laser și ultrasunete le poate „evapora”

March 2, 2011: CIUDAD DE MÉXICO, noviembre 18 (EL UNIVERSAL).- Aunque existen estudios específicos para cada sexo, también es importante que te hagas un check up general, de colesterol, glucosa, biometría hemática, perfil tiroideo, perfil hormonal y un perfil de sexualidad responsable. Foto: Agencia EL UNIVERSAL/Archivo (Credit Image: © El Universal via ZUMA Wire)March 2, 2011: CIUDAD DE MÉXICO, noviembre 18 (EL UNIVERSAL).- Aunque existen estudios específicos para cada sexo, también es importante que te hagas un check up general, de colesterol, glucosa, biometría hemática, perfil tiroideo, perfil hormonal y un perfil de sexualidad responsable. Foto: Agencia EL UNIVERSAL/Archivo (Credit Image: © El Universal via ZUMA Wire)

  • Nivelurile prea ridicate de colesterol pot duce la arteroscleroză.
  • Deși cel mai bun mod de a evita aceste daune este de a preveni boala, odată ce aceasta a apărut, există tratamente pentru ea.
  • Metoda în cauză combină utilizarea unui laser de mică putere și a ultrasunetelor pentru a elimina placa arterială în mod sigur și eficient.

Nivelurile prea ridicate de colesterol pot duce la arteroscleroză, o afecțiune în care se formează plăci de grăsime în interiorul arterelor și care poate avea consecințe foarte grave, cum ar fi atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și bolile renale cronice, informează EFE.

Deși cel mai bun mod de a evita aceste daune este de a preveni boala, odată ce aceasta a apărut, există tratamente pentru ea. În general, însă, acestea sunt invazive și au o eficacitate limitată.

Crearea de bule în artere

Acest lucru s-ar putea schimba datorită unei tehnici dezvoltate de cercetătorii de la Universitatea din Kansas (SUA). După cum au explicat aceștia la cea de-a 182-a Convenție a Acoustical Society of America, metoda în cauză combină utilizarea unui laser de mică putere și a ultrasunetelor pentru a elimina placa arterială în mod sigur și eficient.

Mai exact, autorul Rohit Singh a explicat în prezentarea sa „A New Ultrasound-Assisted Technique for Removing Arteriosclerotic Plaque” (O nouă tehnică asistată de ultrasunete pentru îndepărtarea plăcii arteriosclerotice) că abordarea implică utilizarea laserului pentru a genera vapori de apă în arteră, creând o mică bulă. Cu ajutorul ultrasunetelor, bula este apoi controlată pentru a se extinde și a imploda, rupând placa.

Strategia, a spus el, necesită mai puțină energie decât alte tehnici laser deja explorate pentru tratamentul aterosclerozei și este, de asemenea, mai eficientă.

În mod similar, susține el, deoarece sparge placa mai degrabă decât să o comprime, tehnica combinată are un risc mai mic de restenoză (o nouă îngustare a arterei) chiar și decât o tehnică precum stentingul (mici ochiuri metalice care mențin artera deschisă) sau angioplastia cu balon (o tehnică în care un mic balon este introdus în arteră și umflat, mărind diametrul vasului de sânge).

Având în vedere că tehnicile cu laser și cu ultrasunete sunt deja comune în practica clinică, Singh consideră că ar trebui să fie ușor de predat și de implementat această tehnică, care ar putea fi utilizată și în tratamentul altor afecțiuni, cum ar fi tromboza.

The post Adio plăci de colesterol: O nouă tehnică cu laser și ultrasunete le poate „evapora” appeared first on Aleph News.

Previous post Variola maimuţei se extinde. Încă o ţară confirmă primul caz
Next post CFA Romania anticipează o inflație de peste 8% și un curs mai mare de cinci lei petru un euro, în următoarele 12 luni