15 persoane, inclusiv civili, ucise într-un atac israelian asupra unei clădiri rezidenţiale din Damasc

  • 15 persoane au fost ucise duminică într-un atac israelian asupra Damascului, care a vizat un cartier în care se află sediile mai multor servicii de securitate.
  • Aceasta este cea mai mortală lovitură israeliană asupra Damascului de la începutul războiului civil sirian, în 2011.
  • Lovitura a vizat cartierul Kafr Sousa, o zonă de înaltă securitate care adăpostește sediile serviciilor de securitate și de informații și în care locuiesc înalți oficiali.

Cincisprezece persoane au fost ucise duminică într-un atac israelian asupra Damascului, care a vizat un cartier în care se află sediile mai multor servicii de securitate, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), potrivit The Guardian.

Aceasta este cea mai mortală lovitură israeliană asupra Damascului de la începutul războiului civil sirian, în 2011, potrivit Observatorului, un ONG cu sediul în Marea Britanie care dispune de o rețea extinsă de surse în Siria.

Lovitura a vizat cartierul Kafr Sousa, o zonă de înaltă securitate care adăpostește sediile serviciilor de securitate și de informații și în care locuiesc înalți oficiali.

Potrivit AFP, o clădire a fost vizată, iar în fața intrării în clădire era vizibil un crater uriaș. Lovitura a vizat o reuniune la care participau oficiali militari sirieni.

Rachetele israeliene au vizat, de asemenea, un depozit folosit de luptătorii pro-regim, inclusiv de Hezbollahul libanez, în apropiere de Damasc, potrivit directorului OSDH, Rami Abdel Rahmane.

Ministerul sirian al Apărării a oferit un bilanț provizoriu de cinci morți, „inclusiv un soldat” , și 15 răniți.

Acesta a precizat că „inamicul israelian” a „efectuat un atac aerian din Înălțimile Golan (siriene) ocupate, vizând mai multe zone din Damasc și din împrejurimi, inclusiv cartiere rezidențiale” .

El a asigurat că aviația antiaeriană siriană a „doborât mai multe rachete” .

Potrivit OSDH, bilanțul victimelor a ajuns la 15 morți, dintre care doi civili, printre care o femeie ucisă în cartierul Mazraa, în inima Damascului, care ar fi putut fi victima căderii unui obuz al aviației antiaeriene.

Întrebat de AFP, un purtător de cuvânt al armatei israeliene a refuzat să comenteze aceste informații. Israelul efectuează în mod regulat lovituri în Siria, în special împotriva milițiilor pro-iraniene care luptă alături de =guvern, dar nu le confirmă.

Rareori sunt vizate zone rezidențiale din Damasc.

Locuitorii capitalei au fost treziți de explozii puternice.

Directorul general al Antichităților siriene, Nazir Awad, a declarat pentru AFP că clădirile istorice din apropierea cetății Damascului au fost „grav avariate de căderea unei rachete israeliene”.

Corespondentul AFP a constatat că clădirile au fost avariate, dar cetatea era intactă.

Ministerul sirian de Externe a denunțat „o agresiune care se înscrie în cadrul atacurilor aeriene sistematice împotriva unor obiective civile (…)”, subliniind că acestea au loc în timp ce Siria „continuă să sufere efectele cutremurului”.

Acestea sunt primele lovituri israeliene de la cutremurul din 6 februarie care a lovit Siria și Turcia, provocând moartea a peste 44.000 de persoane.

La Teheran, purtătorul de cuvânt al diplomației iraniene, Nasser Kanani, „a condamnat cu fermitate atacurile regimului sionist”.

Agenția iraniană Tasnim a asigurat că „niciun iranian nu a fost lovit”, după ce pe rețelele de socializare au apărut informații potrivit cărora oficiali iranieni ar fi fost uciși.

Aceasta a subliniat că lovitura a vizat „exact locul” în care principalul lider militar al Hezbollah, Imad Moughniyeh, a fost ucis în 2008, într-un atac pe care mișcarea șiită l-a atribuit Israelului.

Rusia, aliată a Damascului, a „condamnat de asemenea cu fermitate” aceste lovituri, cerând Israelului să „pună capăt provocărilor armate” împotriva Siriei, care ar putea pune în pericol „întreaga regiune”.

În Gaza, mișcările palestiniene Hamas și Jihadul Islamic au denunțat, de asemenea, loviturile israeliene.

Israelul a efectuat sute de lovituri aeriene asupra vecinului său începând din 2011, vizând în principal poziții ale armatei siriene, ale forțelor iraniene și ale Hezbollah.

Israelul declară în mod regulat că nu va permite Iranului să își extindă influența până la frontierele sale.

„Nu vom lăsa Iranul să obțină arme nucleare și nu-l vom lăsa să se stabilească la frontiera noastră nordică”, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu în cadrul ședinței săptămânale de guvern, fără a menționa loviturile de duminică.

La începutul lunii ianuarie, loviturile vizaseră aeroportul din Damasc, potrivit OSDH, „poziții ale Hezbollah și ale grupurilor pro-iraniene”.

Declanșat de reprimarea manifestațiilor prodemocrație, războiul din Siria s-a soldat cu aproximativ 500.000 de morți, a devastat infrastructura țării și a provocat strămutarea a milioane de persoane.

The post 15 persoane, inclusiv civili, ucise într-un atac israelian asupra unei clădiri rezidenţiale din Damasc appeared first on Aleph News.

Previous post Care sunt cele trei semne care arată că ai o relație toxică cu tine însuți
Next post Raed Arafat, șeful DSU: „Toți factorii implicați trebuie să înțeleagă importanța acțiunilor de consolidare a clădirilor și să acționeze foarte rapid”