Ziua internațională a aerului curat pentru un cer albastru 2022: Temă, istorie și semnificație

  • Sănătatea fiecărei persoane poate fi afectată de expunerea la aerul poluat.
  • Posibilitatea de expunere la poluarea aerului există oriunde ați locui.
  • Organizația Națiunilor Unite comemorează Ziua internațională a aerului curat pentru un cer albastru prin organizarea de summituri cu statele membre. Participanții își expun perspectivele și discută datele privind impactul poluării și al calității aerului în întreaga lume.

Ziua internaţională a aerului curat pentru un cer albastru este marcată anual la 7 septembrie, potrivit Rezoluţiei 74/212 adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) la 19 decembrie 2019, potrivit News 18.

Rezoluţia subliniază importanţa şi necesitatea urgentă de a sensibiliza opinia publică la toate nivelurile, precum şi de a promova şi facilita acţiunile de îmbunătăţire a calităţii aerului.

Încurajată de interesul crescând al comunităţii internaţionale pentru un aer curat şi subliniind necesitatea depunerii unor eforturi suplimentare pentru îmbunătăţirea calităţii aerului, inclusiv reducerea poluării aerului, pentru protejarea sănătăţii oamenilor, Adunarea Generală a ONU a decis să desemneze ziua de 7 septembrie drept Ziua internaţională a aerului curat pentru un cer albastru.

Această zi a fost marcată începând cu anul 2020.

În 2022 tema Zilei internaţionale a aerului curat pentru un cer albastru este ,,The Air We Share„, iar aceasta se concentrează pe natura transfrontalieră a poluării aerului, evidenţiind necesitatea răspunderii colective şi a acţiunii colective.

Poluarea aerului nu cunoaşte graniţe naţionale şi este omniprezentă. Mai mult, este strâns corelată cu alte crize globale precum schimbările climatice, pierderea biodiversităţii, alte forme de poluare.

Adesea, poluarea aerului nu poate fi văzută, dar ea este peste tot. Poluarea aerului provoacă aproximativ 7 milioane de decese premature anual, ceea ce o face să fie cel mai mare risc de mediu pentru sănătatea oamenilor şi una dintre principalele cauze de decese evitabile şi de boli la nivel global.

Importanța

Un procent de 99% din populaţia lumii respiră în prezent un aer poluat, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Din cele 7 milioane de oameni care mor anual ca urmare a poluării aerului, 90% provin din ţări cu venituri mici şi mijlocii.

În special în ţările în curs de dezvoltare, poluarea aerului afectează în mod disproporţionat femeile, copiii şi persoanele în vârstă, mai ales în cazul populaţiei cu venituri mici, deoarece aceştia sunt adesea expuşi la niveluri ridicate de poluare a aerului înconjurător şi la poluarea aerului din interior provenit de la gătit şi încălzire cu combustibil pe bază de lemn şi kerosen.

Poluarea aerului are, de asemenea, un impact negativ asupra ecosistemelor.

Poluarea aerului poate fi prevenită, dar pentru aceasta este nevoie ca toată lumea să se implice – de la persoane fizice la companii private şi până la guverne, notează, de asemenea, un site https://www.unep.org.

Poluarea aerului este o problemă globală cu impact de anvergură din cauza transportului pe distanţe mari a poluanţilor atmosferici. În absenţa unei intervenţii, numărul deceselor premature cauzate de poluarea aerului înconjurător se estimează că va creşte cu peste 50% până în 2050.

The post Ziua internațională a aerului curat pentru un cer albastru 2022: Temă, istorie și semnificație appeared first on Aleph News.

Previous post LIVE UPDATE. 196 de zile de invazie. Directorul AIEA spune că „ne jucăm cu focul”, în timp ce analizează la ONU raportul privind centrala nucleară Zaporojie
Next post Incendiul dintr-un bar karaoke din Vietnam a dus la decesul a cel puțin 14 persoane