UE relaxează sancțiunile impuse Rusiei pentru a diminua criza alimentară

  • Conform sancţiunilor revizuite, UE intenţionează, de asemenea, să faciliteze exporturile de alimente din porturile ruseşti, pe care comercianţii au încetat să le deservească după sancţiunile UE, în ciuda măsurilor care exceptează în mod explicit exporturile de alimente, a declarat un oficial. 
  • UE a negat până acum că sancţiunile sale au afectat comerţul cu alimente.
  • UE, împreună cu Statele Unite, Marea Britanie şi alte state, a impus sancţiuni radicale Rusiei după invazia acesteia în Ucraina, la 24 februarie. 

Uniunea Europeană îşi va modifica miercuri sancţiunile impuse Moscovei, permiţând deblocarea unor fonduri ale unor bănci ruseşti de top, care ar putea fi necesare pentru a reduce blocajele în comerţul mondial cu alimente şi îngrăşăminte, se arată într-un proiect de document.

Măsura survine pe fondul criticilor liderilor africani cu privire la impactul negativ al sancţiunilor asupra comerţului, care ar fi putut exacerba penuria cauzată în principal de invazia Rusiei în Ucraina şi de blocarea porturilor din Marea Neagră de către aceasta.

Conform regulamentului modificat, care ar urma să fie adoptat miercuri, naţiunile UE vor putea să deblocheze resursele economice blocate anterior deţinute de creditorii ruşi de top VTB, Sovcombank, Novikombank, Otkritie FC Bank, VEB, Promsvyazbank şi Bank Rossiya, se arată în document.

Sancțiuni și politică

Separat, conform noilor sancţiuni care urmează să fie adoptate miercuri, Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, va deveni, de asemenea, subiect al îngheţării activelor sale, cu excepţia resurselor necesare pentru comerţul cu alimente, a declarat un oficial UE pentru Reuters.

Proiectul precizează că banii ar putea fi deblocaţi „după ce s-a stabilit că aceste fonduri sau resurse economice sunt necesare pentru achiziţionarea, importul sau transportul de produse agricole şi alimentare, inclusiv grâu şi îngrăşăminte”.

Conform sancţiunilor revizuite, UE intenţionează, de asemenea, să faciliteze exporturile de alimente din porturile ruseşti, pe care comercianţii au încetat să le deservească după sancţiunile UE, în ciuda măsurilor care exceptează în mod explicit exporturile de alimente, a declarat un oficial. 

UE a negat până acum că sancţiunile sale au afectat comerţul cu alimente.

UE, împreună cu Statele Unite, Marea Britanie şi alte state, a impus sancţiuni radicale Rusiei după invazia acesteia în Ucraina, la 24 februarie. 

The post UE relaxează sancțiunile impuse Rusiei pentru a diminua criza alimentară appeared first on Aleph News.

Previous post UE lansează un proiect de hidrogen de 5,4 miliarde de euro pentru îndepărtarea de combustibili fosili
Next post Rusia a semnat un acord strategic pentru investiţii masive în sectorul petrolier din Iran