Ucraina, la un pas de un dezastru nuclear. Centrala ocupată de ruși „s-a deconectat din nou și un obuz a căzut între reactoare”
- Ucraina este la un pas de un dezastru nuclear, după ce cea mai mare centrală nucleară din Europa ar fi fost din nou scoasă din funcțiune.
- Autoritățile ruse au afirmat că centrala Zaporojie din sudul Ucrainei a fost deconectată în primele ore ale zilei de sâmbătă, după ce un bombardament puternic a distrus o linie electrică cheie.
- Săptămâna trecută, centrala a fost deconectată de la rețea pentru prima dată în istorie, după ce liniile electrice aeriene au fost avariate de foc în urma unor bombardamente intense.
Ucraina este la un pas de un dezastru nuclear, după ce cea mai mare centrală nucleară din Europa ar fi fost din nou scoasă din funcțiune.
Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele ucrainene au încercat încă o dată să captureze uzina deținută de Rusia într-un asalt în noaptea de vineri spre sâmbătă. Vladimir Rogov, un membru al administrației regionale numite de Kremlin, a declarat că situl a fost supus unui foc intens timp de aproximativ două ore, iar un obuz a căzut între două reactoare.
„Linia electrică Dneprovskaya a fost lovită. Centrala nucleară a trecut la deservirea propriilor nevoi”, a declarat el pe Telegram.
Ministerul Apărării a precizat că o forță navală ucraineană de peste 250 de militari a încercat să debarce pe coasta unui lac din apropierea centralei la ora locală 23.00.
Rusia a susținut că forțele sale au dejucat atacul cu lovituri din elicoptere militare și avioane de luptă – distrugând 20 de nave ucrainene și determinându-le pe altele să se împrăștie și să anuleze atacul.
Afirmațiile au fost făcute după ce o echipă de inspectori ai agenției nucleare ONU a sosit în zona, fiind prinsă în lupte aprige între forțele ucrainene și cele rusești.
Săptămâna trecută, centrala a fost deconectată de la rețea pentru prima dată în istorie, după ce liniile electrice aeriene au fost avariate de foc în urma unor bombardamente intense. Kievul și Moscova au continuat să se acuze reciproc pentru atacurile asupra centralei.
Centrala a fost capturată de forțele rusești în martie, în primele zile ale războiului, dar este încă conectată la rețeaua electrică ucraineană și este operată de muncitori ucraineni. Autoritățile ucrainene au acuzat Moscova că a bombardat cu rachete două orașe care au vedere spre instalația de peste râul Nipru.
Între timp, armata ucraineană a declarat că a efectuat propriile lovituri împotriva pozițiilor rusești din Enerhodar, care se află la doar câțiva kilometri de centrala nucleară.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a trimis o misiune la centrala nucleară în această săptămână, pe fondul temerilor că o escaladare ar putea declanșa un dezastru nuclear de tip Chornobîl pe continentul european. Directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, a subliniat pericolele tot mai mari ale luptelor în curs de desfășurare după ce și-a condus echipa pe șantier.
Robert Mardini, șeful Comitetului Internațional al Crucii Roșii, a avertizat că luptele trebuie să fie oprite imediat înainte ca un „incident masiv” să declanșeze o catastrofă. Mardini a declarat într-o conferință de presă: „În cazul unei scurgeri nucleare, va fi dificil, dacă nu imposibil, să se ofere asistență umanitară și de aceea luptele ar trebui să înceteze.
„Prin urmare, este timpul să nu ne mai jucăm cu focul și, în schimb, să luăm măsuri concrete pentru a proteja această instalație, și altele asemănătoare, de orice operațiune militară. Cea mai mică eroare de calcul ar putea declanșa o devastare pe care o vom regreta timp de decenii.”
El a adăugat: „Scenariul ar putea fi un incident de proporții și nimeni nu poate face mare lucru pentru a atenua consecințele dezastruoase ale acestuia.”
Ucraina și Occidentul au declarat că Rusia folosește locul ca bază pentru arme grele, în încercarea de a descuraja Ucraina să tragă asupra sa. Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a negat că Rusia ar avea arme grele la centrala electrică și a acuzat Ucraina că a comis „terorism nuclear” prin atacarea centralei.
Aceasta vine după ce locuitorii din zonele cu risc de scurgere de radiații au fost sfătuiți să pregătească provizii precum alimente, apă, haine, obiecte de valoare și documente. Rezidenților care locuiesc în apropierea centralei li s-au distribuit tablete de iod, pe fondul temerilor că locul ar putea fi scena unui dezastru nuclear catastrofal.
Reactoarele din Zaporojie sunt protejate de cupole groase din beton armat care, potrivit experților, pot rezista bombardamentelor.
The post Ucraina, la un pas de un dezastru nuclear. Centrala ocupată de ruși „s-a deconectat din nou și un obuz a căzut între reactoare” appeared first on Aleph News.