Speciile sălbatice susțin jumătate din populația lumii, potrivit unui raport ONU

  • Sustenabilitatea este esențială pentru supraviețuirea a miliarde de oameni, potrivit unui studiu al ONU.
  • În 2019, ONU dezvăluia într-o evaluare globală că 1 milion de specii erau ameninţate cu extincţia, unul dintre principalele motive fiind exploatarea lor de către oameni.
  • Trebuie să ajungem la „o viziune mai sistemică, potrivit căreia omenirea face parte din natură” , au concluzionat autorii raportului. 

Exploatarea excesivă a speciilor sălbatice, precum: animale terestre, peşti, alge, ciuperci, plante şi arbori, ameninţă bunăstarea a miliarde de oameni, potrivit unui raport al ONU.

Anliza oferă totodată o serie de recomandări pentru o utilizare mai durabilă şi promovează valorificarea cunoştinţelor de care dispun populaţiile autohtone, scrie Associated Press.

Miliarde de oameni din lume, atât din ţările dezvoltate cât şi din cele în curs de dezvoltare, depind şi beneficiază de utilizarea speciilor sălbatice pentru alimentaţie, medicină, energie, venituri şi multe alte scopuri”, au declarat experţii în biodiversitate de la ONU.

În 2019, ONU dezvăluia într-o evaluare globală că 1 milion de specii erau ameninţate cu extincţia, unul dintre principalele motive fiind exploatarea lor de către oameni.

50.000 de specii sălbatice sunt exploatate de către oameni

În noul raport, 85 de experţi în ştiinţe sociale şi ale naturii, precum şi posesorii unor cunoştinţe locale şi tradiţii indigene au trecut în revistă 6.200 de surse.

Aproximativ 50.000 de specii sălbatice sunt utilizate (…) prin pescuit, recoltare, exploatare forestieră şi colectare de animale terestre la nivel mondial„, au spus autorii raportului.

Speciile sălbatice reprezintă o miză primordială pentru securitatea alimentară”, a subliniat unul dintre autorii raportului, Jean-Marc Fromentin. Această dependenţă este încă şi mai pronunţată pentru populaţiile sărace.

Speciile sălbatice sunt, de asemenea, surse importante de venituri şi locuri de muncă, precizează acelaşi document.

Exploatarea excesivă afectează 34% din populaţiile de peşti, periclitează 1.341 de specii de mamifere sălbatice şi 12% din speciile de arbori sălbatici.

Comerţul ilegal cu specii sălbatice ocupă locul al treilea în clasamentul mondial al activităţilor de traficare, după traficul cu fiinţe umane şi traficul de droguri, generând venituri totale cuprinse între 69 de miliarde şi 199 de miliarde de dolari pe an.

Soluţii sunt

Raportul include şi un mesaj de speranţă„, a spus Jean-Marc Fromentin, cercetător la IFREMER din Franţa. Putem avea o utilizare a acestor specii care să fie sustenabilă şi durabilă în timp, pentru generaţiile viitoare”, a adăugat el.

Speciile sălbatice sunt mai bine administrate de populaţiile autohtone. Acest lucru se întâmplă adeseori prin intermediul unor reguli destul de simple de reciprocitate, de respectare a naturii, a animalelor şi a tabuurilor, a unor zone sacre care echivalează în lumea occidentală cu ariile protejate„, a explicat Jean-Marc Fromentin.

Noul raport propune reducerea pescuitului ilegal, suprimarea subvenţiilor nefaste sau susţinerea pescuitului la scală mică, implementarea unor certificate de exploatare forestieră, existenţa unor sisteme de administrare eficiente şi o redistribuire echitabilă a beneficiilor şi a costurilor asociate speciilor sălbatice.

Trebuie să ajungem la o viziune mai sistemică, potrivit căreia omenirea face parte din natură” , au concluzionat autorii raportului. 

The post Speciile sălbatice susțin jumătate din populația lumii, potrivit unui raport ONU appeared first on Aleph News.

Previous post 8 lucruri pe care ar trebui să le știi despre cancer și modul în care se dezvoltă. Zahărul și alimentele prăjite, „complici” ai acestei boli
Next post Elon Musk cere să se retragă din acordul de cumpărare a Twitter