Premierul Ungariei, Viktor Orban, spune că este nevoie de mai multe discuții privind candidaturile Finlandei și Suediei la NATO

Viktor OrbanViktor Orban

  • Deputații maghiari vor începe dezbaterea privind extinderea NATO miercurea viitoare.
  • Votul final privind ratificarea va avea loc de la data de 6 martie.
  • Orban spune că preocupările Turciei cu privire la Suedia trebuie să fie auzite.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat vineri că este nevoie de mai multe discuții între grupurile parlamentare înainte ca deputații să voteze ratificarea candidaturilor Finlandei și Suediei la aderarea la NATO, pe care vor începe să le dezbată miercurea viitoare.

Orban a declarat că le-a cerut parlamentarilor partidului său naționalist Fidesz să sprijine candidatura, adăugând însă că unii deputați nu sunt „foarte entuziaști” în legătură cu extinderea și au solicitat discuții suplimentare pe această temă.

Parlamentele tuturor celor 30 de membri ai NATO trebuie să ratifice orice ofertă de aderare la alianță. Parlamentarii ungari urmează să voteze pe această temă pe 6 martie, potrivit agendei parlamentului publicată online. Orban a adăugat că, în cele din urmă, ar trebui să fie clar că Ungaria susține aderarea Finlandei și Suediei la NATO, dar a precizat că ar trebui să fie auzite și îngrijorările Turciei cu privire la intrarea Suediei, în caz contrar efortul de extindere ar putea eșua. „În ceea ce privește Turcia, ei sunt, de asemenea, aliații noștri și, prin urmare, trebuie să le auzim vocea”, a spus Orban.

Ankara spune că Stockholm a adăpostit ceea ce Ankara numește membri ai unor grupări teroriste. Turcia a indicat recent că va aproba doar aderarea Finlandei la NATO, în timp ce Ungaria spune că aceasta a fost întârziată de o avalanșă de legislație necesară pentru a debloca fondurile Uniunii Europene. „Trebuie să acordăm atenție Turciei, deoarece, în cele din urmă, întregul proces va stagna. Dacă nu există o soluție la problema Turciei, atunci extinderea ar putea eșua.”

The post Premierul Ungariei, Viktor Orban, spune că este nevoie de mai multe discuții privind candidaturile Finlandei și Suediei la NATO appeared first on Aleph News.

Previous post Avertizare METEO. Cod galben şi cod portocaliu pe inundații pe mai multe râuri din ţară, până luni seară
Next post Premierul Ciucă, despre canalul Bâstroe: Există informaţii că s-a dragat mai mult decât s-a convenit. A fost semnalată şi Comisia Europeană