Norvegia vrea să naționalizeze rețeaua de gazoducte. Ce spune ministerul
- Norvegia intenționează să naționalizeze cea mai mare parte a rețelei sale de gazoducte.
- Norvegia a devenit cel mai mare furnizor de gaze din Europa, ca urmare a scăderii fluxurilor de gaze rusești.
- Norvegia își asumă un rol activ în industria sa și este principalul proprietar al celei mai mari bănci din țară.
Norvegia intenționează să naționalizeze cea mai mare parte a rețelei sale de gazoducte atunci când multe dintre concesiunile existente vor expira în 2028, pentru a întări controlul asupra infrastructurii cheie, a declarat vineri Ministerul Petrolului și Energiei, scrie Reuters.
Norvegia a devenit cel mai mare furnizor de gaze din Europa, ca urmare a scăderii fluxurilor de gaze rusești, pe care le furnizează printr-o rețea de conducte care se întinde pe aproximativ 9.000 de km.
Ministerul a declarat vineri că va trimite o scrisoare titularilor de licențe „semnalând că statul intenționează să facă uz de dreptul de repatriere la sfârșitul perioadei de licență”. „Statul dorește ca părțile centrale ale sistemului norvegian de transport al gazelor naturale să fie deținute în totalitate de stat”, a precizat ministerul, fără a oferi motive.
Norvegia își asumă un rol activ în industria sa și este principalul proprietar al celei mai mari bănci din țară, DNB (DNB.OL), al operatorului de telecomunicații Telenor (TEL.OL) și al companiei petroliere Equinor (EQNR.OL), printre altele. Rețeaua de gazoducte este deținută de Gassled, un parteneriat înființat în 2003 de către companiile petroliere care produceau gaze în largul Norvegiei la acea vreme. Construcția acesteia a costat miliarde de dolari.
Ce spun proprietarii rețelei de gazoducte
Unul dintre coproprietarii Gassled a declarat pentru Reuters că a fost „surprins” de această mișcare.
„Politica petrolieră norvegiană a avut la bază proprietatea combinată a companiilor private și a statului și a funcționat bine”, a declarat Kurt Georgsen, directorul general al Silex Gas, deținut în totalitate de asiguratorul german Allianz (ALVG.DE). „Vom lucra cu guvernul pentru a găsi o soluție bună pentru transferul de proprietate”, a adăugat el.
Statul norvegian deține deja 46,7% din Gassled prin intermediul companiei de stat Petoro, în timp ce alte 5% sunt deținute de Equinor. În unele cazuri, este posibil ca guvernul să fie nevoit să îi despăgubească pe ceilalți acționari, a precizat ministerul, fără a oferi detalii.
Gassled deține uzinele de procesare Kaarstoe și Kollsnes, precum și majoritatea conductelor care livrează gaze norvegiene către Uniunea Europeană și Marea Britanie.
Nu a fost clar ce părți exacte ale rețelei vor deveni proprietatea statului.
Citește și
- VIDEO. Atac cu rachete al rușilor asupra mai multor regiuni din Ucraina. O femeie și un copil au fost uciși în Dnipro; trei morți în Uman
- Recep Tayyip Erdogan s-a îmbolnăvit și își suspendă campania electorală. Ce anunț a făcut președintele turc
- STUDIU. Cu ce sunt câinii de la Cernobîl diferiți de ceilalți? Descoperirile oamenilor de știință demonstrează detaliile care îi diferențiază
The post Norvegia vrea să naționalizeze rețeaua de gazoducte. Ce spune ministerul appeared first on Aleph News.