LIVE UPDATE. Ziua 147 de invazie. Putin consolidează relația cu liderul suprem al Iranului, în cadrul discuțiilor de la Teheran

  • Președintele rus, Vladimir Putin, a purtat, marți, discuții cu liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, la Teheran, în prima călătorie internațională a liderului de la Kremlin de la invazia Moscovei din 24 februarie în Ucraina.
  • Rusia, Ucraina, Turcia și Națiunile Unite sunt așteptate să semneze un acord, la sfârșitul acestei săptămâni, care vizează reluarea transportului de cereale din Ucraina prin Marea Neagră.
  • Statele Unite nu au primit încă informaţii care să indice că Rusia a achiziţionat drone iraniene pentru a fi folosite în războiul cu Ucraina, a declarat marţi John Kirby, coordonatorul de comunicaţii la Consiliul Naţional de Securitate.

ORA 05:00

Ucraina are un nou procuror şef anticorupţie

Oleksandr Klymenko, un detectiv care a luat parte la mai multe investigaţii importante, a fost numit cel mai important oficial în lupta împotriva corupţiei al ţării.

Klymenko, care are 35 de ani, a fost ales de o comisie specială în decembrie, dar numirea sa a fost confirmată abia acum.

A devenit detectiv la Biroul Naţional Anticorupţie în 2016. El a investigat delapidarea căilor ferate ucrainene şi presupusa implicare a unor personalităţi politice de rang înalt în corupţie.

ORA 04:00

Casa Albă transmite că nu există indicii că Iranul ar fi vândut drone Rusiei

Statele Unite nu au primit încă informaţii care să indice că Rusia a achiziţionat drone iraniene pentru a fi folosite în războiul cu Ucraina, a declarat marţi John Kirby, coordonatorul de comunicaţii la Consiliul Naţional de Securitate.

La începutul lunii iulie, Casa Albă a avertizat că Iranul este de aşteptat să furnizeze Rusiei  „sute” de drone, inclusiv drone cu arme capabile să tragă, pentru a fi folosite în războiul din Ucraina şi că Iranul se pregăteşte să înceapă antrenarea forţelor ruse cu privire la modul de operare a acestora.  

ORA 03:00

SUA lansează o iniţiativă de sprijinire a fermierilor ucraineni afectaţi de războiul cu Rusia

Administraţia Biden investeşte 100 de milioane de dolari într-un nou program pentru a oferi fermierilor ucraineni provizii vitale pentru a menţine recoltele viitoare şi a atenua criza globală a securităţii alimentare.

Unele ferme ucrainene s-au transformat în câmpuri de luptă, iar fermierii care şi-au păstrat recoltele nu au reuşit să obţină provizii cheie, inclusiv îngrăşăminte, seminţe şi containere de depozitare care ar ajungeau, de obicei, prin porturile Mării Negre.

Ucraina – al patrulea exportator mondial de porumb şi al cincilea exportator de grâu – nu a putut, de asemenea, să îşi exporte produsele agricole din cauza invaziei Rusiei.

Iniţiativa va include şi finanţare pentru fermierii care se confruntă cu creşterea preţurilor într-un moment în care veniturile lor au fost grav afectate.

ORA 02:00

Rusia plănuieşte încercări de anexare în Ucraina, transmite Casa Albă

Casa Albă a anunţat marţi că are informaţii care arată că Rusia intenţionează să anexeze, în continuare, părţi teritoriale ale Ucrainei după modelul anexării Crimeei în 2014 şi Donbassului în 2022. 

John Kirby, coordonatorul de comunicaţii la Consiliul Naţional de Securitate, a declarat că paşii pe care îi plănuieşte Rusia ar putea include referendumuri „false”, instalarea de reprezentanţi nelegitimi, stabilirea rublei ca monedă oficială şi forţarea cetăţenilor ucraineni să solicite cetăţenia rusă.

Kirby a spus că SUA vor pedepsi Rusia pentru încercările de a anexa, în continuare, teritoriul ucrainean, iar Casa Albă va dezvălui asistenţă suplimentară de securitate pentru Ucraina în cursul acestei săptămâni.

ORA 01:00

Un atac cu rachete asupra unei așezări din regiunea Odesa

Un atac cu rachete asupra unei așezări din regiunea Odesa, potrivit Administrației de Stat a Districtului Odesa.

O rachetă inamică a lovit așezarea și un incendiu a izbucnit într-un depozit vechi. Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei a stins incendiul.

Nu s-au înregistrat victime sau răniți.

ORA 00:00

Președintele rus, Vladimir Putin, a purtat, marți, discuții cu liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, la Teheran

Președintele rus, Vladimir Putin, a purtat, marți, discuții cu liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, la Teheran, în prima călătorie internațională a liderului de la Kremlin de la invazia Moscovei din 24 februarie în Ucraina.

La rândul său, liderul suprem al Iranului a făcut apel la o cooperare pe termen lung între Iran și Rusia, spunându-i lui Putin că cele două țări trebuie să rămână vigilente împotriva „înșelăciunii occidentale”, a relatat televiziunea de stat iraniană, citată de Reuters.

La Teheran, Putin a avut și prima întâlnire față în față cu un lider NATO, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, cu care a discutat despre un acord care ar relua exporturile de cereale din Marea Neagră ale Ucrainei, precum și despre conflictul din nordul Siriei.

Putin, Erdogan și președintele iranian, Ebrahim Raisi, au analizat eforturile de reducere a violențelor în Siria, unde Turcia a amenințat că va lansa mai multe operațiuni militare pentru a extinde „zonele sigure” de-a lungul graniței.

Moscova și Teheranul se opun oricărei astfel de acțiuni din partea Turciei.

„Menținerea integrității teritoriale a Siriei este foarte importantă, iar orice atac militar în nordul Siriei va dăuna, cu siguranță, Turciei, Siriei și întregii regiuni și va aduce beneficii teroriștilor”, i-a spus Khamenei lui Erdogan înainte de întâlnirea tripartită.

Rusia și Iranul sunt cei mai puternici susținători ai președintelui sirian Bashar al-Assad, în timp ce Turcia sprijină insurgenții anti-Assad.

„Este imposibil să ne așteptăm ca Turcia să rămână inactivă, fără reacție, în timp ce această organizație teroristă își continuă agenda separatistă”, a declarat Erdogan, referindu-se la YPG, miliția kurdă.

Vorbind la finalul discuțiilor, Putin a declarat că cei trei președinți au convenit să continue consultările cu privire la Siria și s-au angajat să mențină eforturile de „normalizare” a situației din această țară după un deceniu de conflict.

Comisia Europeană nu mai contează pe „fluxul estic”

Cu două zile înainte ca Rusia să reia livrările prin gazoductul Nord Stream 1, după lucrările de întreținere planificate, Comisia Europeană a declarat că Rusia și-a pierdut orice credibilitate ca furnizor de încredere.

Uzina de vagoane Tikhiv, descrisă ca fiind „una dintre cele mai moderne întreprinderi” din Federația Rusă, a continuat să stea inactivă până la sfârșitul lunii iunie

Producția de vagoane a fost acum perturbată de retragerea de pe piață a producătorilor europeni și americani de rulmenți.

The post LIVE UPDATE. Ziua 147 de invazie. Putin consolidează relația cu liderul suprem al Iranului, în cadrul discuțiilor de la Teheran appeared first on Aleph News.

Previous post Cea mai bună jucătoare de tenis din Rusia, Daria Kasatkina, și-a declarat public orientarea sexuală: „A trăi în minciună este imposibil”
Next post Libertatea transporturilor de mărfuri în Marea Neagră, pe agenda discuțiilor de la Teheran