LIVE UPDATE. Ziua 107 de război. Ucraina își face planuri pentru viitor, după restabilirea păcii
- 42,9 la sută dintre ucraineni încă își planifică viitorul copiilor lor în Ucraina, chiar dacă amenințarea militară persistă, spune un sondaj KMIS.
- Toți locuitorii din orașul Orkhiv au plecat în Zaporizhzhya. Rămân doar cei care nu au de ales.
- Premierul britanic Boris Johnson a sugerat că majorarea costurilor de trai în țara sa nu ar trebui să fie un motiv pentru a refuza să sprijine Ucraina.
Toți locuitorii din orașul Orkhiv au plecat în Zaporizhzhya. Rămân doar cei care nu au de ales.
În unele case goale au rămas doar pensionarii. Orașul este bombardat în fiecare zi. Numeroase clădiri, apartamente, administrația și școala locală au fost deja demolate!
Premierul britanic Boris Johnson a sugerat că majorarea costurilor de trai în țara sa nu ar trebui să fie un motiv pentru a refuza să sprijine Ucraina, relatează The Guardian.
Potrivit premierului, tăierea ajutorului pentru Ucraina ar fi „respingătoare din punct de vedere moral” și l-ar încuraja pe președintele rus Vladimir Putin:
„Putin ar putea continua să răsucească cuțitul în rană, crocodilul s-ar întoarce pentru mai mult și ar putea pretinde că agresivitatea și violența sa au dat roade. Ar fi fost un dezastru pentru Ucraina și pentru toate celelalte părți ale fostei Uniuni Sovietice pe care ar fi putut să le atace.”
Printre țările care se opun acordării statutului de candidat al Ucrainei la UE se numără Olanda și Danemarca, a relatat Bloomberg, citând surse.
Se așteaptă ca, la 17 iunie, Comisia Europeană să recomande acordarea statutului de țară candidată Ucrainei.
„Chiar dacă acesta (avizul Comisiei Europene – n.r.) este pozitiv, va fi nevoie de aprobarea statelor membre înainte ca Ucrainei să i se acorde oficial acest statut. Liderii blocului comunitar urmează să discute această chestiune la Bruxelles în perioada 23-24 iunie, iar mai multe țări s-au declarat împotriva acestei măsuri, afirmând că Ucraina nu poate avea prioritate față de candidații existenți. Procesul de aderare implică un set complex de etape și condiții care pot dura, de obicei, mai mult de un deceniu.”
42,9 la sută dintre ucraineni încă își planifică viitorul copiilor lor în Ucraina, chiar dacă amenințarea militară persistă, spune un sondaj KMIS.
Potrivit sondajului, 54,7% dintre ucraineni văd viitorul copiilor și nepoților lor în Ucraina, cu condiția încheierii unui armistițiu și a persistenței unei amenințări militare din partea Federației Ruse.
În cazul în care ostilitățile active vor continua ca în prezent, doar 42,9% dintre ucraineni văd viitorul copiilor și nepoților lor în interiorul țării.
În același timp, 76,8% dintre cei intervievați sunt de acord să planifice viitorul copiilor și nepoților lor în Ucraina odată cu schimbarea puterii din Rusia în una democratică.
The post LIVE UPDATE. Ziua 107 de război. Ucraina își face planuri pentru viitor, după restabilirea păcii appeared first on Aleph News.