Italia, lovită puternic de pandemie. Numărul celor care trăiesc în sărăcie absolută s-a triplat

penurie-alimentepenurie-alimente

  • În 2020, anul în care a lovit pandemia, Italia a pierdut aproximativ 724.000 de locuri de muncă.
  • Rata de ocupare a forţei de muncă din Italia la sfârşitul anului 2021 se situa la 58,2%, cu 10,2 puncte sub media UE.
  • Numărul de personae care trăiesc în sărăcie în Italia s-a triplat față de 2005.

 Italia a pierdut mai multe locuri de muncă decât partenerii din UE în timpul crizei COVID. Numărul celor care trăiesc în sărăcie absolută s-a triplat, iar naşterile au scăzut cu un record de aproape 12%.

Piaţa muncii din Italia a fost afectată mai puternic decât cele ale majorităţii statelor din Uniunea Europeană în timpul crizei COVID din 2020 şi 2021, crescând decalajul de ocupare a forţei de muncă în comparaţie cu media UE, a declarat vineri biroul naţional de statistică ISTAT, citat de Reuters.

În 2020, anul în care a lovit pandemia, Italia a pierdut aproximativ 724.000 de locuri de muncă, marea majoritate în rândul sezonierilor şi al lucrătorilor independenţi, doar 90.000 fiind pierdute în rândul persoanelor cu contracte permanente, a precizat ISTAT.

Acest lucru a marcat o scădere a ocupării forţei de muncă de aproximativ 3%, aproximativ în linie cu Spania şi Irlanda. Singurele ţări din UE care au înregistrat o scădere mai mare au fost Grecia (-5,1%) şi Bulgaria (-3,6%).

Numărul persoanelor care trăiesc în sărăcie absolută s-a ridicat la 5,5 milioane

Când economiile UE şi-au revenit în 2021, ocuparea forţei de muncă în Italia a crescut cu doar 0,6%, o treime din creşterea înregistrată în întreaga UE. Rata de ocupare a forţei de muncă din Italia la sfârşitul anului 2021 se situa la 58,2%, cu 10,2 puncte sub media UE, diferenţa crescând de la 9,1 puncte în 2019.

Până în luna mai, rata a urcat la 59,8%, potrivit ISTAT, iar numărul persoanelor care lucrează era aproape la fel de mare ca înainte de pandemie.

Criza demografică de lungă durată din Italia s-a agravat şi ea în timpul pandemiei COVID şi, spre deosebire de Franţa şi Germania, nu dă semne de îmbunătăţire, a precizat ISTAT.

Produsul intern brut italian a revenit aproximativ la nivelul de dinaintea pandemiei la sfârşitul primului trimestru al acestui an, după o scădere de 9,0% în 2020 şi o revenire de 6,6% anul trecut.

În ciuda revenirii de anul trecut, numărul persoanelor care trăiesc în ceea ce ISTAT numeşte „sărăcie absolută”, adică nu îşi pot permite bunuri şi servicii esenţiale, s-a ridicat la 5,5 milioane, triplându-se din 2005.

The post Italia, lovită puternic de pandemie. Numărul celor care trăiesc în sărăcie absolută s-a triplat appeared first on Aleph News.

Previous post Jurnalistă laureată a premiului Nobel pentru Pace, condamnată pentru calomnie cibernetică
Next post 8 lucruri pe care ar trebui să le știi despre cancer și modul în care se dezvoltă. Zahărul și alimentele prăjite, „complici” ai acestei boli