Covid-19, Zika, gripa porcină, Ebola și variola maimuței: Când declanșează OMS cea mai mare alertă
- OMS a declarat sâmbătă că valul de monkeypox este o PHEIC, după ce experții au analizat situația în cadrul unei reuniuni a comitetului de urgență cu două zile mai devreme.
- Alerta este declarată când situația este gravă, bruscă, neobișnuită sau neașteptată, are implicații pentru sănătatea publică dincolo de granița unei țări afectate și poate necesita o acțiune internațională imediată.
- OMS a declarat anterior un PHEIC de șase ori, în cazul gripei porcine, Zika, Ebola, Polivirus și Covid-19.
OMS a declarat valul de monkeypox ca fiind un urgență de sănătate publică de interes internațional, după ce experții au analizat situația în cadrul unei reuniuni a comitetului de urgență cu două zile mai devreme.
O urgență de sănătate publică de interes internațional (PHEIC) este alerta maximă, rar utilizată, de care dispune Organizația Mondială a Sănătății pentru a face față unui focar de boală la nivel mondial.
OMS a declarat sâmbătă că valul de monkeypox este o PHEIC, după ce experții au analizat situația în cadrul unei reuniuni a comitetului de urgență cu două zile mai devreme.
Ce este un PHEIC?
Condițiile care trebuie îndeplinite sunt stabilite în cadrul Regulamentului sanitar internațional (RSI) din 2005 – cadrul juridic care definește drepturile și obligațiile țărilor în gestionarea evenimentelor de sănătate publică care ar putea traversa frontierele.
Un PHEIC este definit în regulamente ca fiind „un eveniment extraordinar despre care s-a stabilit că reprezintă un risc de sănătate publică pentru alte state prin răspândirea internațională a bolii și că ar putea necesita un răspuns internațional coordonat”.
Definiția implică faptul că situația este gravă, bruscă, neobișnuită sau neașteptată, are implicații pentru sănătatea publică dincolo de granița unei țări afectate și poate necesita o acțiune internațională imediată.
Comitetul de urgență al OMS pentru variola maimuței, format din 16 membri, este prezidat de Jean-Marie Okwo-Bele, din Republica Democratică Congo, fost director al Departamentului de vaccinuri și imunizare al OMS. Comitetul reunește virusologi, vaccinologi, epidemiologi și experți în lupta împotriva bolilor majore.
Acesta este co-prezidat de Nicola Low, profesor asociat de epidemiologie și medicină de sănătate publică la Universitatea din Berna. Ceilalți 14 membri provin de la instituții din Brazilia, Marea Britanie, Japonia, Maroc, Nigeria, Rusia, Senegal, Elveția, Thailanda și Statele Unite. De asemenea, participă opt consilieri din Canada, Republica Democrată Congo, Africa de Sud, Suedia, Elveția și Statele Unite.
Decizia OMS
Comitetul de urgență a furnizat șefului OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, o evaluare a riscului pentru sănătatea umană, a riscului de răspândire internațională și a riscului de interferență cu traficul internațional. Dar nu a reușit să ajungă la un consens cu privire la declanșarea sau nu a alertei maxime, a declarat Tedros sâmbătă, astfel încât șeful OMS a trebuit apoi să decidă el însuși.
OMS a declarat anterior un PHEIC de șase ori:
- 2009: Gripa porcină H1N1 – Pandemia a fost detectată pentru prima dată în Mexic și apoi s-a răspândit rapid în Statele Unite și în restul lumii.
- Mai 2014: Poliovirus – Declarată ca urmare a creșterii numărului de cazuri de poliomielită sălbatică și a circulației poliovirusului derivat din vaccinuri. În afară de Covid, este singura PHEIC încă în vigoare.
- August 2014: Ebola – Focar în vestul Africii, care s-a răspândit în Europa și în Statele Unite.
- Februarie 2016: Virusul Zika – Epidemia a început în Brazilia și a afectat puternic America. Singurul PHEIC declarat din cauza unui virus transmis de țânțari.
- Iulie 2019: Ebola – Al doilea PHEIC pentru Ebola a fost cu privire la epidemia din Kivu, în estul RDC.
- Ianuarie 2020: Covid-19 – Declarată atunci când – în afara Chinei, unde virusul a apărut pentru prima dată – au existat mai puțin de 100 de cazuri și niciun deces.
Declararea Covid-19 PHEIC a venit după o a treia reuniune a comitetului de urgență privind răspândirea virusului. În cadrul reuniunilor din 22 și 23 ianuarie 2020, s-a decis că epidemia nu constituie un PHEIC.
Răspunsul global lent la nivel mondial încă mai are nemulțumiri la sediul OMS și a ridicat semne de întrebare cu privire la faptul că sistemul PHEIC din cadrul RSI era adecvat scopului.
„Avertismentul din ianuarie a fost mult mai important decât anunțul din martie”, a declarat directorul pentru situații de urgență al OMS, Michael Ryan, cu ocazia celei de-a doua aniversări a declarării pandemiei.
„Oamenii nu au fost atenți. Noi sunam clopoțelul și oamenii nu acționau”, a adăugat Ryan.
The post Covid-19, Zika, gripa porcină, Ebola și variola maimuței: Când declanșează OMS cea mai mare alertă appeared first on Aleph News.